Panik atak nedir?
Panik atak nedir? sorusuna her kişi farklı cevap vermekle birlikte aslında birkaç dakika içinde zirveye ulaşan ve aşağıdaki semptomlardan en az dördünü içeren yoğun bir korku veya rahatsızlık başlangıcıdır. Yaşanan travmalar, genetik yatkınlık ve çevresel faktörler panik atağı ortaya çıkarmaktadır.
Aslında birçok insan hayatında bir ya da iki panik atak geçirmiştir. Fakat panik ataklar sürekli tekrarlıyorsa bu noktada panik bozukluktan bahsederiz. Korku etkisi altında oluşan panik atak, ani ve düzenli olarak ortaya çıkar. Ölme ya da zarar görme kaygısı nedeniyle hayatın doğal akışına uyumda güçlük yaşanmaktadır. Destek alınmadığında yaşam konforunuzu olumsuz etkiler.
Peki Belirtiler Nelerdir?
Panik atağın kişi üzerindeki belirtileri için aşağıdaki olguları değerlendiririz.
- Çarpıntı ya da Hızlanan nabız
- Terleme
- Nefes darlığı
- Titreme
- Nefes darlığı veya Boğulma hissi
- Göğüs ağrısı
- Mide bulantısı veya Karın ağrısı
- Baş Dönmesi ve Baygınlık hissi
- Ateş Basması
- Uyuşma veya Karıncalanma hissi
- Derealizasyon (Gerçek olmayan hisler) veya Duyarsızlaşma (Kendinden geçme)
- Ölüm korkusu
Bu durumları yaşayan kişi kendisini ölmek üzereymiş gibi hisseder. En belirgin özelliği nerede, hangi zaman aralığında çıkacağının bilinmemesidir. Genellikle 15 dakika içerisinde biter. Genetik yatkınlığın da etkisi vardır.
Panik atak esnasında neler yapabilirim?
En başta içinde bulunduğunuz durumun geçici olduğunu ve o anı kabullenmenizin size yarar sağlayacağını bilmelisin. Bu sürecin geçici olduğunu düşünmelisin. Ayakta dik bir şekilde bekleyin. Temiz hava alabileceğiniz güvenli bir ortama geçin. Derin nefes alıp verin ve kan dolaşımınızı düzen sokun. Sakinleşmeyi düşünün ve durumun geçici olduğunu unutmayın. Unutmayın sizi meşgul edecek, düşüncelerinizi başka noktalara yönlendirecek fiziksel aktivitelerle uğraşmanız süreci daha kolay atlatmanıza yardımcıdır. Sizi bu duruma getiren düşüncelerden uzaklaşmak için bu sorunları nasıl çözebileceğinize odaklanın. Aile bireylerinden yardım alın ve onların fikirlerini dinleyin. Alkol, sigara, aşırı kafein tüketiminden uzak durun.
Panik atak esnasında yapabileceğiniz bazı adımlar şunlardır:
- Yavaşça nefes alın ve verin: Atak sırasında nefes darlığı hissedebilirsiniz, bu nedenle yavaş ve derin nefes almaya çalışın. Nefes alırken göğüs kafesinizin üst kısmını genişletin ve nefes verirken karnınızı içe çekin. Bu, vücudunuzu rahatlatmaya yardımcı olabilir.
- Vücudunuzu rahatlatmaya çalışın: Atak sırasında vücudunuz kasılıp gerginleşebilir. Bu nedenle, rahatlatıcı pozisyonlar almaya çalışın. Örneğin, yere uzandığınızda veya duvarda destek alarak ayakta durduğunuzda vücudunuz daha rahat olabilir. Ayrıca, göğüs kafesinizi genişletirken kollarınızı açabilir ve kaslarınızı rahatlatmaya çalışabilirsiniz.
- Kendinize gerçekçi mesajlar verin: Panik atak sırasında korku ve endişe duyguları yoğunlaşabilir. Bu nedenle, kendinize gerçekçi mesajlar vermeye çalışın. Örneğin, “Bu geçecek” veya “Bu bir panik atak, değil bir kalp krizi” gibi mesajları tekrar edebilirsiniz. Bu, kendinize olan inancınızı güçlendirir ve panik atağın etkisini azaltmaya yardımcı olur.
- Güvendiğiniz birine danışın: Atak sırasında yalnız hissetmemenizi sağlayacak birine danışabilirsiniz. Bu, panik atağınızın etkisini azaltmaya ve sizi rahatlatmaya yardımcı olur.
- Kendinize zaman verin: Panik atakların genellikle birkaç dakika içinde geçtiğini unutmayın. Bu nedenle, panik atağınızın geçeceğine inanmaya çalışın ve kendinize zaman verin.
- Dikkatli bir şekilde yapacağınız bir aktiviteye odaklanın.
Panik atak konusunda Psikoterapi, Hipnoterapi, Bilişsel Davranışçı Terapi kullanılan terapi yöntemleridir. Detaylı bilgi için merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz. Uzmanımız size en uygun terapötik yöntemlerle yardımcı olacaktır.