Ergen Danışmanlığı
Ergen danışmanlığı nedir?
Ailelerin en çok zorlandığı konulardan biridir çocukluktan genç yetişkinliğe geçiş evresidir. Aileler bu zaman diliminde ergenlik döneminde olan çocukları ile bazı problemler ile karşılaşabilirler. Ebeveynlerin hayatlarını çocuklarına göre kurgulaması ve çocuklarını kendi doğrularına göre yetiştirmeye başlaması, çocuğun problemlerine yoğunlaşıp çözüme ulaştırmaya çalışması ebeveynlerin amaçlarından biridir.
Ergenler, daha özgür, daha az sınırlara sahip olmayı isteyen çocuk, ergenlik ile gelişen duygusal ve fiziksel değişim sebebiyle daha öfkeli ve asi olurlar.
Dolayısıyla bu zaman diliminde ergen danışmanlığı, ergenlerin ve ailelerin büyük yardımcısı durumundadır. Ergen danışmanlığı süreci, aile ile birlikte yapılan işbirliği de gerektirir. Ergenlik danışmanlığının ileriki dönemlerde sağlayacağı en büyük katkı; ilerideki dönemde ortaya çıkabilme ihtimali olan ergenlik çağı depresyonu, madde kullanımı ve anti sosyal davranışların önüne geçebilmede yardımcı olmaktır.
Ergen danışmanlığı hangi konuları içerir?
- Davranış Problemleri
- Ergenlikte Öfke ve Saldırganlık
- Sınav Kaygısı
- Aile Desteği nasıl olmalıdır?
- Uyku problemi nasıl düzelir?
- Kimlik oluşumu nasıl desteklenmelidir?
- Sosyal beceri eksiklikleri nasıl giderilir?
- Özgüven problemi ve çekingenlik nasıl aşılmalıdır?
- Arkadaş ilişkilerinde zorlantı
- İletişim problemleri
- Anti-Sosyal Davranışlar
- Anksiyete (Kaygı Bozukluğu)
- Dikkat Eksikliği
- Ergenlikte Depresyon
- Ergenlikte Obsesif (Takıntılı) Davranışlar
- Travma (Şiddet, Ölüm, İstismar)
- Ergenlikte Parmak Emme, Tırnak Yeme
- Tikler
- Okul Başarısızlığı
- Sınav Korkusu
- Öfke Kontrolü
- Mesleki Yönlendirme
Ergenlik süreci ciddi takip gerektirir.
Hepimiz hayatımızın belirli dönemlerinde böyle süreçlerden geçmişizdir. Yaşadığımız süreçlerde yaptığımız hataların tekrar edilmemesi için çocuklarımıza azami gayreti gösteren ebeveynler olmalıyız. Çocuklarımızın ilerleyen yaşlarda daha büyük sorunlarla karşılaşmalarının önüne geçmek için gerekirse uzman desteğine başvurulmalıdır.
Ergenlik çağındaki çocuğuma nasıl davranmalıyım?
Ebeveyenlerin en başta bilmesi gereken ilk nokta sürecin geçici olduğudur. Bu süreçte çocuğunuzun bazı ikilemlerde kaldığını unutmayın. Doğru ile yanlışı ayırt etmesinin zor olduğunu hatırlayın. Çocuğunuza sürekli telkinlerde bulunmak yerine hatasını gördüğünüzde doğrusunu anlatmayı ve düzeltmesini sağlayın. Geçiş sürecini yumuşak atlatmayı deneyimleyin. Hata yapmasını nasıl önlerim bunu düşünün. Kendisiyle normalden fazla zaman geçirmeye aktiviteler yapmaya çalışın. Zaman içerisinde sizde gördüğü özelliklerin daha doğru olduğunu düşünmesine fırsat verin.