EMDR Terapisi Nedir?
EMDR çok güçlü bir psikoterapi yaklaşımıdır. EMDR’nin Türkçe açılımı; Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşlemedir. Aslında bireylere rahatsızlık veren, yaşanmış deneyimler sonucu oluşan semptomların iyileşmesinde, duygu durumlarında ortaya çıkan sıkıntılarından kurtulmalarında etkili psikoterapi yöntemidir. EMDR anılarla çalışır. EMDR bir konuşma terapisi değildir. Terapistin mümkün olduğu kadar az konuşması gerektiği bir terapi şeklidir.
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) terapisi, bir terapi yöntemidir. Özellikle travma sonrası stres bozukluğu (TSB) gibi ruhsal rahatsızlıkların tedavisinde etkilidir. Bu terapi yöntemi, insan beyninin doğal işleme mekanizmasını kullanarak, travmatik deneyimlerden kaynaklanan olumsuz düşünceleri, duyguları ve davranışları değiştirmeyi amaçlar.
EMDR terapisi, klasik terapi yöntemlerine benzer şekilde, terapist ve hasta arasında bir iletişim kurularak yapılır. Ancak EMDR terapisi, terapistin sözleri yerine, hastanın göz hareketlerini takip eden bir cihazı kullanarak işlemeyi hedefler. Bu cihaz, hastanın göz hareketlerine tepki verir. Bu sayede, hasta travmatik deneyimlerine dair düşüncelerini, duygularını ve nöron yollarını gözden geçirir. Bu sırada, hasta dikkatini değiştirir. Travmatik deneyimleri ile ilgili olumsuz düşünceleri ve duyguları azaltmaya çalışır.
EMDR terapisi sırasında, terapist bir kişinin göz hareketleri, el vuruşları veya diğer çift taraflı uyarım biçimlerini yönlendirerek, kişi belirli bir anıya veya deneyime odaklanır. Terapist aynı zamanda kişiden, süreç sırasında düşüncelerini, duygularını ve fiziksel duyumlarını anlatmasını ister. EMDR’nin teorisi, göz hareketleri veya diğer çift taraflı uyarımların anı veya deneyimin işlenmesiyle birleştirilmesinin, bilginin “tıkanmasını” çözüp işlenmesine ve çözülmesine yardımcı olabileceğidir.
EMDR terapisi, travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete bozuklukları ve depresyon gibi çeşitli ruh sağlığı koşullarında etkili bulunmuştur. Ayrıca, bazen fiziksel ağrı, fobi ve diğer türlerdeki rahatsızlıklarla başa çıkmada yardımcı olmak için de kullanılmaktadır. EMDR tekniğini bir tedavi seçeneği olarak düşünüyorsanız, bu tekniği öğrenmiş bir ruh sağlığı profesyoneliyle konuşmak önemlidir.
Bu terapi yöntemi, aynı zamanda travmatik olaylardan kaynaklanan fiziksel ağrıların azaltılmasında da etkilidir.
Beynin Üstesinden Gelemediği Noktada EMDR
Günde yirmi bin yaşantıya yani An’a sahip oluruz. Her an’ın 2-3 saniye olduğunu düşünürsek, zihin iki kategoride (Olumlu yaşantılar ve olumsuz yaşantılar) yaşanan olayı kaydeder yani hatırlar. Diğerlerini yani nötr yaşantıları kaydetmez. Dolayısıyla nötr yaşantılar akılda kalmamaktadır. Yani beyni ekonomik çalışır olarak düşünebiliriz. Olumlu ve olumsuz anılar yaşamın sürdürülebilmesi için önem taşımaktadır, hatta hayati önem de taşımaktadır. Dolayısıyla olumlu olumsuz anıların hatırlanması gerekir ve yaşamında kalitesini birinci derecede belirlemektedir.
Olumsuz yaşantıları, travmatik süreçleri beynin kaydeder. Bu zihnin bir eğilimi olarak gerçekleşmektedir. Olumsuz yaşantıların travmatik etkisi beynin kendisi tarafından yok edilmektedir. Fakat beynin üstesinden gelemediği travmatik olaylar da olmaktadır. İşte tam da bize gelen şeyler beynin kendi kendine düzeltemediği travmalardır. Zihniniz yaşadığınız travmayı nötr hale getirebiliyor olması gerekir. Şayet getiremezse kişi terapiste gitmesi gerekir.
EMDR Terapisinin İşleyişi Nasıldır?
EMDR terapi çalışılırken günlük hayatı etkileyen, bazen farkında bile olunmayan sorunların kök nedenini araştırırız. Yaşam deneyimleri problemlerin oluşumunda önemli rol oynar. Sonuç olarak, terapistin danışanla birlikte yaptığı vaka formülüzasyonu ve beraberinde sorunun çıkış noktası olan anı ya ulaşıp, bu anı ya karşı duyarsız olma hali, anı ’ya bağlı yaşanılan sorunun ortadan kalkmasına sebeptir. EMDR terapinin yaptığı işte tamda budur.
Beyin bazen bazı anıları hazmedemez. Genellikle beyin travmayı hazmedemediğinde ben EMDR ile ne yapıyor olabilirim de beynin hazmetmesine yardımcı olabilirim? Sorulması gereken soru budur.
Göz hareketleri ile işleme esnasında devamlı bir akış olur. Bu akış sırasında, bu elektriklenme sırasında, bu yoğun işleme sırasında danışan travmatik anıyı da düşündüğünde, bu travmatik anı da her iki yarımküre arasında gidip gelir. O zaman bu elektriklenmenin içinde terapist danışanın bu anıyı yeniden işlemlemesini sağlamış olur. Bir müddet sonra bu göz hareketlerini yaptıkça beyin bu travmatik anı ile ilgili daha çok düşünmeye, daha çok hissetmeye, daha çok bedeninde etkilerini görmeye başlar ve seansın sonunda çok daha mantıklı, çok daha az duygusal tepki içeren şeyler söylemeye başlar. ‘Galiba artık bu geçmişte kaldı’ der. Danışan, EMDR terapisi ile anının negatif etkilerinden kurtulabilmek bu şekilde mümkün hale gelinir. EMDR geçmişin geçmişte kalmasını sağlar. Bazen de hatırlamadığımız şeyleri hatırlama ihtimalimiz var. Beyin rahatladıkça, ego gücü arttıkça zihin belli şeyleri hatırlamaya izin verebilir.
EMDR Terapi Ne Değildir?
EMDR bir konuşma terapisi değildir. Terapi mümkün olduğu kadar az konuşularak yapılır.
Bu terapi yöntemi hafıza silmez. EMDR terapisiyle biz terapistlerin yaptığı şey; danışanın yaşanan kötü olaylardan olumlu dersler çıkartabilmesini sağlamaktır.
EMDR hakkında detaylı bilgi almak için merkezimizle iletişime geçebilirsiniz.