fbpx

Oyun Terapisi ve Oyun

Oyun Terapisi

Oyun Terapisi ile Oyun Kavramı Nedir?

Oyun Terapisi psikoterapinin alt dallarından biridir fakat önce oyun kavramını iyi tanımlamak gerekmektedir. Oyun, sonucunun ne olacağını düşünmeden, eğlenmek amacıyla yapılan hareketlere denir. Gelişim basamakları boyunca çocuğun hareketlerine düzen getiren; zihinsel, bedensel ve psikososyal gelişimlerinde yardımcı olan davranış biçimleridir oyun. Gelişimin her kesimini uyarmaları açısından oyuncaklar, farklı yaş ve tüm çocuklar için gereklidir.

OYUN TERAPİSİ NEDİR?

Oyun Terapisi ve Gözlem

Çocuk oyunları son derece sosyal yapılardır. Bu nedenledir ki; çocuk oyunlarının çocuk psikolojisi ile ilgisi bu alanın en önemli konuları arasında gelir. Çocuk yaşta yaşanan travmanın, çocuk o günlerde farkında olamayabilir ve ilerleyen zamanlarda etkilerini hissetmesi olağandır ve çokça karşılaşılan durum haline gelmiştir çocuk travmalarının çocuk üzerinde yarattığı etki, bilinçli aile yapılarının, çocuklarının yaşadıklarının bir travma sebebi olabileceğinin farkına vardıkları anda bir uzmandan destek alma ihtimalleri yüksektir. Fakat farkında olunamadığı durumlarda iyileşmemiş travma, gelişmekte olan çocukta kendini sonraki yıllarda davranışsal veya duygusal olarak yıpranma şeklinde gösterme durumu olasıdır.

İşte tam da bu noktada; Uzman Terapist ve oyun terapisi uygulaması devreye girer. Oyun yolu ile çocuk, en derin duygu ve ihtiyaçlarını ifade olanağı sunar biz terapistlere. Oyun terapisi çocukların uyumlu ve mutlu olarak yaşamalarını amaçlayan bir terapi şeklidir. Bu terapi sürecinde çocukların duygusal süreçlerindeki zorlanmaları ifade edebilmeleri için farklı birçok oyuncak sunulur terapist tarafından. Çocuklara kendilerini ifade edebilmeleri için fırsat yaratır terapist. Çocuklar oyun ortamının verdiği güven duygusuyla, duygusal problemleri açığa çıkaran davranışları en doğal şekilde gösterirler oyun terapisi esnasında. Yetişkinler için uygulanan terapi ekolleri, çocuklar için uygulandığında aynı doğal etkiyi göstermeyebilir, hatta beklenmedik sorunların oluşmasına da sebebiyet verebilir. Bu sebeple oyun terapileri çocuklarda en etkili yöntemlerdendir.

OYUN TERAPİSİ HANGİ DURUMLARDA ETKİLİ OLUR?

Çocuğun yaşamında önemli bir rolü olan oyun öğrenilmiş birer güdüdürler. Bu sebeple sorun çözme konusunda ciddi bir etkisi vardır oyun terapisinin.
Anksiyete, Hiperaktivite, Dikkat Eksikliği, İçe kapanıklık, kendine güven eksikliği, kardeş kıskançlığı, depresyon, endişe, Travma Sonrası Stres Bozukluğu oyun terapisinin etkili olabileceği başlıca alanlardır.